مهاجرت به ترکیه
در سالهای اخیر تقاضا برای مهاجرت به ترکیه از سوی ایرانیها افزایش یافته است. ترکیه با ارائه شهروندی خود از طریق برنامههای مختلف مهاجرتی، مقصد محبوبی برای افراد خارجی از اکثر نقاط جهان بهشمار میرود.ترکیه از جهات مختلفی مقصدی جذاب برای مهاجرت به حساب میآید. برخی از افراد مهاجرت ترکیه را برای تحصیل و پیدا کردن فرصتهای کاری بهتر و برخی برای سرمایهگذاری و زندگی بهتر ترجیح میدهند. برای مهاجرت به ترکیه میتوان یکی از روشهای تحصیلی، کاری، خرید ملک و سرمایهگذاری را متناسب با شرایط متقاضی انتخاب کرد. برای هر یک از این روشها باید برای ویزا و اقامت متناسب با آن درخواست داد.
شرایط مهاجرت به ترکیه
از جمله مهمترین شرایط مهاجرت به ترکیه داشتن ویزای مناسب برای ورود به این کشور است. ویزای توریستی معمولی ترکیه تا ۹۰ روز در یک دوره ۱۸۰ روزه صادر میشود و امکان چند بار ورود را فراهم میکند.
اگر قصد اقامت بیش از ۹۰ روز در ترکیه را دارید باید قبل از سفر خود برای مجوز اقامت طولانیمدت در این کشور درخواست بدهید. در صورت تمایل میتوانید پس از حضور در ترکیه از دولت اجازه اقامت بگیرید، مشروط بر اینکه قبل از به پایان رسیدن ۹۰ روز اقامت در ترکیه این کار را انجام دهید.
اگر از مرز زمینی وارد ترکیه میشوید پیش از خروج و ادامه سفر مطمئن شوید که پاسپورتتان دارای مهر ورود به ترکیه باشد. برای درج مهرهای ورودی و خروجی به وجود یک صفحه خالی کامل در پاسپورت نیاز خواهید داشت. پاسپورت باید از روز ورود به ترکیه حداقل شش ماه اعتبار داشته باشد.
یکی دیگر از مهمترین شرایط مهاجرت به ترکیه داشتن سرمایه کافی برای زندگی، کار یا تحصیل در این کشور است. متقاضیان باید به افسر مهاجرت مدرکی ارائه دهند که تمکن مالی کافی آنها را برای سرمایهگذاری، تحصیل، زندگی با خانواده، ایجاد شغل و... اثبات کند.
راه های مهاجرت به ترکیه
برای دریافت اجازه اقامت طولانی و مهاجرت به ترکیه راههای مختلفی وجود دارد. بررسی نحوه مهاجرت به ترکیه و هر یک از روشهای مهاجرت به ترکیه به افراد کمک بزرگی خواهد کرد تا در انتخاب درستترین راه مهاجرتی به این کشور مسیر مناسبی در پیش بگیرند. در ادامه هریک از این روشها را بررسی میکنیم.
مهاجرت به ترکیه از طریق کار
اتباع خارجی که قبلاً مجوز اقامت با اعتبار حداقل شش ماه را (به هر دلیلی به جز تحصیل) در ترکیه دریافت کردهاند، مستقیماً میتوانند برای مجوز کار از داخل ترکیه درخواست دهند. در غیر این صورت فرد باید با مراجعه حضوری به سفارت ترکیه در کشور خود فرایند درخواست مجوز کار را آغاز کند.
کارفرما باید طی ۱۰ روز درخواست آنلاین را با شماره مرجع مشخصشده توسط کنسولگری به وزارت کار ارائه دهد. اگر تمامی مدارک ارسالی صحیح و کامل باشند وزارت کار بهطور متوسط طی ۳۰ روز درخواست را نهایی خواهد کرد. فرد خارجی که ویزا را دریافت میکند باید ظرف ۹۰ روز وارد ترکیه شود. حقوق فرد خارجی که برای او اجازه کار گرفته میشود باید مطابق با شغل یا شرایط او باشد.
انواع مجوز کار در ترکیه
چهار نوع مجوز کار برای مهاجرت کاری به ترکیه وجود دارد:
مجوز کار موقت
مجوزهای کار موقت حداکثر یکساله و برای کار در یک مکان و حرفه خاصی صادر میشوند. مجوز کار موقت هر سال قابلتمدید است. پس از گذراندن دوره قانونی کار یکساله میتوان تا سه سال مدت مجوز کار فرد را افزایش داد تا در همان محل کار و حرفه خود باقی بماند.
پس از گذراندن دوره قانونی کار سهساله میتوان مدت مجوز کار فرد را تا ۶ سال افزایش داد تا در همان محل به کار خود ادامه دهد. با این حال اگر کارفرمای فرد تغییر کند قرارداد تمدید نخواهد شد.
مجوز کار نامحدود
مجوز کار نامحدود به مهاجرانی داده میشود که حداقل هشت سال بهطور قانونی و بدون وقفه در ترکیه اقامت داشته باشند. طبق ماده ۴۴ قانون شماره ۶۴۵۸، اتباع خارجی که پروانه کار نامحدود دارند نیز میتوانند از تمامی حقوق مقرر در مجوز اقامت طولانیمدت برای مهاجرت به ترکیه بهرهمند شوند.
اجازه کار مستقل
مجوز کار مستقل به کسانی اعطا میشود که در کار خود حرفهای هستند؛ بهشرط اینکه شرایط خاص مقرر در سایر قوانین را برآورده کنند. این اجازه کار بهشرطی به افراد داده میشود که حداقل هشت سال بدون وقفه و بهصورت قانونی در ترکیه اقامت داشته باشند. کاری که این افراد انجام خواهند داد باید از نظر توسعه اقتصادی ارزشافزوده و اشتغال ایجاد کند.
فیروزه کارت
کارت فیروزه که در سال ۲۰۱۷ لازمالاجرا شد ابتدا برای یک دوره سهساله برای افراد با تخصصهای ویژه صادر میشود. دارندگان کارت میتوانند از تمام حقوقی بهرهمند شوند که خارجیان دارای مجوز کار نامحدود در ترکیه دارند. بهطور کلی کارت فیروزه برای افراد زیر صادر خواهد شد:
- افرادی که شرایطی مانند تحصیلات، حقوق، تجربه و دانش حرفهای، مشارکت در علم و فناوری را دارند و میتوانند نیروی کار بسیار ماهری باشند.
- افراد سرمایهگذار که سطح سرمایهگذاری مناسبی دارند یا صادرکننده هستند و حجم اشتغال زیادی را فراهم کردهاند و میتوانند به توسعه فناوری و علمی کمک کنند.
- دانشمندان یا محققانی که دستاوردهای بینالمللی در زمینههایی مانند علم، فناوری و صنعت به دست آوردهاند.
- افرادی که توانستهاند در سطح بینالمللی از نظر فعالیتهای فرهنگی، هنری یا ورزشی به موفقیت برسند.
- افرادی که در عرصه بینالمللی در امور مربوط به شناخت و منافع ملی جمهوری ترکیه فعالیت میکنند، بهطوری که بهنفع فرهنگ این کشور تمام میشود.
مهاجرت تحصیلی به ترکیه
دانشجویانی که برای مقاصد آموزشی به کشور ترکیه میروند مطابق با هدف اقامت خود ملزم به دریافت مجوز اقامت دانشجویی هستند. اجازه اقامت دانشجویی به خارجیهایی داده میشود که در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد یا دکترا در یک مؤسسه آموزش عالی در ترکیه تحصیل خواهند کرد.
بهطور کلی برای دانشجویان خارجی ویزای یکماهه صادر میشود. آنها باید پس از ورود به ترکیه با این ویزا ثبتنام دانشگاه را در مدت یک ماه به پایان برسانند و برای اجازه اقامت اقدام کنند. دانشجویان مقاطع ارشد و دکترا در صورتی حق کار را به دست میآورند که مجوز کار دریافت کرده باشند. اما سپری شدن یک سال از طول دوره تحصیل، شرط اعطای مجوز کار به دانشجویانی است که در مقاطع کارشناسی و کاردانی تحصیل میکنند. افرادی که مجوز کار دارند نیز به اجازه اقامت نیازی ندارند.
مدارک موردنیاز برای درخواست مجوز اقامت دانشجویی به شرح زیر است:
- فرم درخواست مجوز اقامت دانشجویی
- گذرنامه یا سند جایگزین
- عکس بیومتریک
- گواهی دانشجویی
- گواهی تمکن مالی کافی
- بیمه درمانی
- آدرس محل اقامت در ترکیه
مهاجرت به ترکیه از طریق خرید ملک
یکی دیگر از راههای مهاجرت به ترکیه خرید ملک است. اتباع خارجی که مایل به اخذ اقامت ترکیه هستند با خرید ملک میتوانند برای اقامت این کشور اقدام کنند. این دسته از افراد باید با خرید ملکی بهارزش حداقل ۷۵ هزار دلار در شهرهای بزرگ مانند آنتالیا، استانبول و آنکارا یا حداقل ۵۰ هزار دلار در شهرهای کوچکتر مانند یالوا سرمایهگذاری خود را به اثبات برسانند.
خرید ملک راحتترین راه مهاجرت به ترکیه یا اخذ تابعیت این کشور است. در این روش همسر و فرزندان زیر ۱۸ سال نیز میتوانند بههمراه شخصی که ملک را خریده، اجازه اقامت دریافت کنند. افراد بالای ۱۸ سال نمیتوانند از این حق بهرهمند شوند.
همچنین فرد از طریق سرمایهگذاری در ترکیه با خرید ملک قادر خواهد بود برای همسر و فرزندان زیر ۱۸ سال خود تابعیت ترکیه را دریافت کند. اخذ تابعیت از طریق خرید ملک در ترکیه بهصورت مادامالعمر است و به فرزندان تازهمتولدشده خریدار نیز اختصاص مییابد. ترکیه یکی از بهترین کشورها برای اخذ تابعیت دوم است و سرمایهگذاران میتوانند با حفظ تابعیت سابق خود تابعیت این کشور را نیز به دست آورند.
خریداران و سرمایهگذاران موظفاند املاک خریداریشده را حداقل بهمدت سه سال نگهداری کنند. این تعهد بهعنوان یک بند مشخص در سند مالکیت یا قرارداد فروش محضری درج میشود. در غیر این صورت حق شهروندی شخص باطل خواهد شد.
مهاجرت به ترکیه بهمنظور سرمایهگذاری
دیگر روش مهاجرت به ترکیه مهاجرت از طریق سرمایهگذاری است. راههای مختلفی برای سرمایهگذاری، اخذ اقامت و در نهایت دریافت حق شهروندی ترکیه به شرح زیر وجود دارد:
- سرمایهگذاری و خرید حداقل ۵۰۰ هزار دلار اوراققرضه دولتی و حفظ آن برای سه سال
- تأسیس شرکت و ایجاد شغل حداقل برای ۵۰ نفر
- سپردهگذاری دستکم ۵۰۰ هزار دلار در یک بانک ترکیه برای حداقل سه سال
- سرمایهگذاری حداقل ۵۰۰ هزار دلار در سهم صندوق سرمایهگذاری املاک و مستغلات یا سهم صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر برای دستکم سه سال
مدارک لازم برای مهاجرت به ترکیه
قبل از اینکه بهدنبال پاسخ به این سؤال باشید که مدارک موردنیاز برای مهاجرت به ترکیه چیست، انتخاب و تعیین نوع مجوز اقامتتان اهمیت دارد و مدارک موردنیاز شما را تعیین خواهد کرد. پس از تعیین نوع اجازه اقامتی که برای آن درخواست ثبت کردهاید، باید مدارک متناسب با آن را تهیه کنید. درخواست اجازه اقامت کوتاهمدت به مهاجرانی تعلق دارد که بهتازگی وارد ترکیه شدهاند و هشت سال مدت قانونی اقامت در ترکیه را تکمیل نکردهاند.
درخواستهای اجازه اقامت کوتاهمدت بهعنوان درخواستهای توریستی انجام میشوند. بنا بر تصمیم جدید اداره مهاجرت، اجازه اقامت برای مقاصد گردشگری را نمیتوان بیش از یک بار دریافت کرد.
بهطور کلی مدارک موردنیاز عبارتاند از:
- فرم درخواست
- اصل و کپی پاسپورت
- دو قطعه عکس (اندازه پاسپورتی)
- ارائه سندی مبنی بر عدم دریافت کمک اجتماعی از مقامات ترکیه
- بیانیهای که اثبات کند منابع لازم برای اقامت حداکثر یک سال در ترکیه را در اختیار دارید. در صورت نیاز باید مدارک لازم را هم ارائه دهید.
- مدرکی که نشاندهنده خرید ملک در ترکیه است. (در صورت داشتن ملک)
- مجوز اقامت قبلی
- بیمه درمانی
- گزارش عدم سوءپیشینه از پلیس
- کپی صفحات مربوطه از پاسپورت قدیم و جدید (اگر قبلاً در خارج از کشور بودهاید.)
- دعوتنامه از ترکیه (در صورت وجود)
- گواهی ازدواج و کپی آن (در صورت درخواست برای همراهی همسر و فرزندان)
هزینه مهاجرت به ترکیه
در مهاجرت به ترکیه هزینههای مختلفی را باید مدنظر داشت و متناسب با روش انتخابی، هزینههای متفاوتی باید پرداخت شود. در زیر هزینه مهاجرت به ترکیه بهتفکیک روش منتخب برای مهاجرت آمده است:
- مهاجرت تحصیلی به ترکیه: پرداخت هزینههای مربوط به گواهی تمکن مالی، شهریه تحصیل و هزینه دورههای زبان، هزینه زندگی دانشجویی و مسکن
- مهاجرت کاری به ترکیه: هزینههای زندگی، مسکن، درخواست ویزا و اقامت
- مهاجرت از طریق ثبت شرکت: ۱۲ تا ۱۸ هزار دلار برای راهاندازی شرکت
- مهاجرت از طریق خرید ملک: ۵۰ تا ۷۵ هزار دلار
پس از مهاجرت به این کشور خواهید دید که غذا، مایحتاج، قبض انرژی و هزینههای اقامت مقرونبهصرفه است. استانبول و آنکارا بزرگترین و پرهزینهترین شهرهای ترکیه هستند. بنابراین، هزینههای زندگی در آنها بیشتر خواهد شد.
مزایای مهاجرت به ترکیه
در بین کشورهایی که ایرانیها برای مهاجرت انتخاب میکنند، ترکیه بهدلیل شباهتهای فرهنگی و اقلیمی با کشورمان در اولویت قرار دارد. سبک زندگی فعال و سالم مردم ترکیه دلیل دیگری است که مهاجران ایرانی این کشور را برای ادامه زندگی برمیگزینند.
این کشور توریستی رشد اقتصادی بسیار خوبی را نشان میدهد و روابط گستردهای با کشورهای اروپایی دارد. بنابراین زندگی در آن با مزایای زیادی همراه خواهد بود.
مهمترین نکته منفی درمورد مهاجرت به ترکیه، یادگیری زبان آن است. مردم این کشور معمولاً به زبان انگلیسی تسلط کمی دارند و همه به زبان ترکی با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. جنبه منفی دیگر برای مهاجرت و زندگی در این کشور هزینه بالای مصرف انرژی است که باید به آن توجه کنید. در ادامه مزایای مهاجرت به ترکیه از جوانب مختلف بررسی میشوند.
اخذ شهروندی از طریق سرمایهگذاری
اخذ مجوز اقامت برای زندگی در ترکیه الزامی است و یکی از بهترین راهها برای گرفتن اقامت، سرمایهگذاری است. برنامه سرمایهگذاری در املاک و مستغلات میتواند برای کسانی که دنبال راه کمدردسری برای مهاجرت به ترکیه میگردند، مفید باشد. ترکیه از طریق سرمایهگذاری و خرید ملک به افراد خارجی شهروندی میدهد.
هزینههای مقرونبهصرفه زندگی در ترکیه
زندگی و کار در خارج از کشور بیشتر به وضعیت مالی فرد بستگی دارد. هزینه کل زندگی در ترکیه نسبت به سایر کشورها کمتر است. همچنین در حال حاضر قیمت مسکن در این کشور نسبت به ایران بسیار مقرونبهصرفهتر برآورد میشود.
وجود مدارس بینالمللی مختلف در ترکیه
برخی از مهاجران قصد دارند برای مدت کوتاهی در ترکیه بمانند. مدارس بینالمللی که از یک برنامه درسی بینالمللی پیروی میکنند و مدارک معتبر بینالمللی صادر میکنند، بهترین گزینه برای این افراد است. بهویژه مدارس استانبول از نظر صلاحیت و استانداردهای آموزشی سطح بالایی دارند.
پوشش درمان پزشکی عالی در ترکیه
در ترکیه بازنشستگان بالای ۶۵ سال از داشتن بیمه درمانی معاف هستند و همه افراد زیر ۶۵ سال باید بیمه داشته باشند. سیستم بهداشتی عالی ترکیه تضمین میکند که در صورت نیاز به استفاده از بیمه، خدمات خوبی دریافت خواهید کرد.
نرخ سود بانکی بالا در ترکیه
بسیاری از مهاجران مبالغ هنگفتی را در حسابهای بانکی خود در ترکیه پسانداز میکنند و پس از پرداخت مالیات از سود ماهانه آن برخوردار میشوند. در نتیجه آنها هرگز مجبور نیستند به دارایی خالص خود دست بزنند.
قوانین مهاجرت به ترکیه
قوانین مهاجرت به ترکیه ممکن است هر سال از سوی دولت این کشور تغییر کند. تعیین بهترین مکان برای سرمایهگذاری و زندگی در ترکیه، نیازمند آگاهی از قوانین بهروز این کشور است. بنابراین برای سرمایهگذاری، آگاهی از روند قانونی، تعیین شرایط رقابت در ترکیه، مذاکره با مقامات محلی و طرف قرارداد بهتر است از کمک یک وکیل مهاجرت به ترکیه استفاده کنید.
بسیاری از وکلا با ثبتنام مهاجرت به ترکیه و ارائه فرم ارزیابی مهاجرت به ترکیه شرایط متقاضیان را بررسی میکنند و به آنها بهترین پیشنهادها را ارائه میدهند.
جمعبندی
ترکیه در همسایگی کشورمان مقصد محبوبی برای مهاجران ایرانی به شمار میرود. این کشور با برخورداری از سیستم آموزشی بینالمللی، زیرساختهای پزشکی خوب، هزینههای مقرونبهصرفه زندگی و امکان اخذ شهروندی با سرمایهگذاری، توانسته است افراد زیادی را برای مهاجرت جذب کند. با توجه به تغییرات مداوم قانون مهاجرت در ترکیه، توصیه میشود در این مسیر از کمک یک وکیل مهاجرت به ترکیه استفاده کنید.
سوالات متداول درباره مهاجرت به ترکیه
بهترین روش مهاجرت به ترکیه خرید ملک است. در این روش با خرید ملک و نگهداری آن تا سه سال می توان برای خود و اعضای خانواده اقامت دریافت کرد.
فرایند مهاجرت به ترکیه متناسب با روش انتخابی، مدت زمان مختلفی خواهد داشت. این فرایند ممکن است از سه ماه تا یک سال زمان ببرد.
مهم ترین شرایط مهاجرت به ترکیه داشتن ویزا و اقامت است. بر اساس روش انتخابی برای مهاجرت، باید برای ویزا و اقامت همان روش درخواست داد. از دیگر شرایط مهم داشتن تمکن مالی کافی است.
انواع روش های مهاجرت به ترکیه مهاجرت از طریق کار، مهاجرت از طریق خرید ملک، مهاجرت از طریق سرمایه گذاری و مهاجرت از طریق تحصیل هستند.
نمی توان رقم مشخصی را برای متوسط هزینه مهاجرت به ترکیه اعلام کرد؛ زیرا با توجه به روش مهاجرتی هزینه ها متغیر هستند.
با توجه به اینکه هر سال قوانین مهاجرتی تغییر می کنند، استفاده از کمک یک وکیل مهاجرت به ترکیه که اطلاعات به روزی داشته باشد، شانس موفقیت شما را بالا می برد.
متناسب با روش انتخابی به مدرک زبان ترکی برای مهاجرت به ترکیه نیاز خواهید داشت. مدارک زبان ترکی تومر، TYS، یوس و ALES هستند.
رای مهاجرت به ترکیه به مدارکی همچون گواهی مالی برای تمکن مالی، سند خرید ملک در ترکیه، دعوت نامه از کارفرما در ترکیه، نامه پذیرش تحصیلی و پاسپورت نیاز است. البته در هر یک از روش های مهاجرتی باید مدارک متفاوتی ارائه داد.
بله می توان اعضای خانواده یعنی همسر و فرزندان تحت تکفل را برای مهاجرت به ترکیه برد. برای این منظور فرزندان باید زیر ۱۸ سال سن داشته باشند.
بله با مهاجرت به ترکیه و پس از هشت سال زندگی در این کشور می توان برای دریافت پاسپورت ترکیه درخواست داد.
حداقل سرمایه برای مهاجرت به ترکیه ۵۰ هزار دلار است. با این مبلغ می توان یک ملک در شهرهای کوچک تر خریداری کرد. سایر گزینه های سرمایه گذاری با این مبلغ، سپرده گذاری در بانک ها و سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه خطرپذیر هستند.